Какво трябва да знаем, когато избираме обучаваща организация?

В даден момент на всеки се налага да направи своя избор, дали да повиши квалификацията си или изцяло да се преквалифицира.

Ако вече сте направили своя избор и сте решили да се преквалифицирате, допълвайки CV- то си с още едно умение / квалификация и сте избрали да се развивате в сферата на фризьорството и козметиката и да си отворите собствен салон то тази статия ще ви бъде от полза.
Звучи чудесно нали, сами да сте си шеф, но естествено първо трябва да се научите да подстригвате, боядисвате, а и постоянно излиза нещо ново, за целта ви трябва някой, който да ви научи на тези неща. Започвасе едно търсене и ровене из нета, форумите, разпитване на близки и познати за препоръки, мнения и т.н. Оказва се, че във Варна има над 70 ЦПО- та и сигурно още толкова салона, които предлагат услугите си да ви обучат, но кого да изберете. Знаете, че почти няма две еднакви мнения за някой център или преподавател, винаги има и доволни и не дотам доволни клиенти. Цената на курса също се оказва варираща по различните места. Съществува вероятността, ако се запишете да карате курс при практикуващ фризьор/козметик/маникюрист, то той/тя да няма възможност да ви обърне нужното внимание, и в крайна сметка само да наблюдавате как професионалиста работи. Друга вероятност е да се окаже, че документа, който трябва да ви се издаде при успешно приключване на курса е невалиден, което означава, че само сте си дали парите и времето на вятъра. Има и обучители, които подлъгват кандидатите с ниска цена, след което като се запишете започват да ви искат пари: за материали, за учебни помагала, за манекени, за изпит, за документ в края на курса, и прочие.

В крайна сметка, когото и да изберете е добре да знаете предварително някои особености на професионалното обучение, а именно:

 

 

  • Дали обучаващата организация има лицензия за съответната професия / дали фризьора, при който ще се обучавате работи с лицензиран център за професионална квалификация. Регистър на центровете за професионално обучение може да видите на следния линк

 

 

 

  • Какъв документ ще ви бъде издаден в края на курса. Професионалното обучение завършва с полагането на държавни изпити за придобиване на професионална квалификация по теория и практика на професията. При успешно полагане се издава един от следните документи:

 

 

Удостоверение за професионално обучение. Издава се само, когато се обучаваш  по част от професията . Бланката на самия документ е образец 3-37 на МОН.

 

 

Свидетелство за професионална квалификация  за придобиване на първа, втора или трета степен на професионална квалификация. Образец 3-54 на МОН.

1

Сертификат. Това е документа, който най- често издават салоните, но това не е легитимен документ доказващ професионална квалификация. Сертификат се издава само при чуждоезиково обучение,  участие в семинар или кратко обучение, но не и за придобиване на цяла професия. Някои спекулират с термина диплом. Всеки трябва да знае, че дипломи се издават за завършено средно и/или висшо образование и никакъв друг документ не може да бъде озаглавен така.

 

 

  • Дали учебната програма отговаря на държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по съответната професия;
  • Какво е времетраенето на курса;
  • Какво е съотношението практика – теория;
  • С какви материали ще се провежда обучението;
  • Какво се включва в цената на курса, за да не се наложи да си платите за използваните от вас материали и консумативи;